kisah zaman kanak-kanak

salam bloggerz..

sempena hari kanak-kanak sedunia ni aku nak story-mory sikitlah apa memory ketika aku berada dalam zaman tu… bila diingat balik zaman kanak-kanak tuh aku tersenyum sendiri.. mana taknya.. macam-macam yang dah aku lalui.. kawan pun ramai.. pastu pulak tak payah pikir problem tu problem ni.. sumenya natural aje.. tetiap petang pulak kawan pasti akan datang ke umah ajak main kat padang.. tak kisahlah main apa-apa pun.. tapi skodeng tuh takda la dalam kamus hidup kitorang.. still ingat lagi dosa pahala.. heee…

dipendekkan ceritalah.. tempat aku ni sume game yang kitorang main boleh dikatakan ikut musim la.. ala, contohnya macam ni la.. bulan ni main rounders.. bulan depan pulak main penggal kasut aka baling kasut takpun lompat tikus.. korang familiar tak dengan sume game yang aku sebut nih? kalau tak familiar scroll ke bawah…

rounders

ni favourite game aku.. tetiap petang pasti game ni yang akan kitorang main kalau sume mati akal tak tau nak pikir game apa yang best nak main. besanya aku la yang akan bawak alat-alat dia.. nak harapkan budak-budak kampung yang lain memang payah la.. kadang-kadang tak boleh nak diharap langsung.. suruh simpan bola + kayu pemukul boleh pulak ilangkan.. cewahh..bangga pulak la kan… ada aku kisah?

memori yang paling best bila mamat-mamat yang nak main bola ajak lawan dengan dorang.. actually dorang bengang dengan kitorang sebab kitorang dah conquer habis padang tuh.. disebabkan tuh la dorang ajak lawan.. mula-mula tuh memang la cuak.. mana taknya.. budak kecik hingusan macam kitorang nak lawan game dengan orang dewasa.. demi menyedapkan hati kawan-kawan, aku katakan kat dorang.. redah aje! maybe boleh menang.. main punya main.. akhirnyaaa… kitorang MENANG!! lastnya, dorang mengalah pergi ke padang kampung sebelah..

1272525817_90635917_3-batu-seremban-Art-Collectibles-1272525817batu seremban… game ni pun best.. nak kata terer tuh tak la.. sedang-sedang aje.. asalkan boleh main ye tak? korang mesti pernah main game ni kan.. tak kisah la pompuan ke lelaki same je.. eh cop..sape kata lelaki tak pandai main.. budak lelaki kampung aku reti apa.. jangan pandang rendah pada dorang k.. kadangkala dorang lagi hebat dari pompuan taw.. actually bukan susah pun nak main game nih.. korang boleh main secara berkumpulan tak pun sorang-sorang.. tu bagi yang dah expert & tak perlukan bantuan orang lain la…

haa.. untuk pengetahuan korang jugak game ni sebenarnya ada 2 cara permainan.. sama ada korang nak main cara cina atau melayu.. cara orang cina men camni.. dorang akan gunakan 5 biji batu aje.. then kena guna sebelah tangan aje..ikut sedap korang la nak guna tangan mane pun.. seriusly cara ni memang aku tak berapa nak expert daaa.. selalu je kalah.. haha.. ok, lagi 1 guna 7 biji batu..kebiasaannya memang cara ni yang selalu orang praktikkan sampai sekarang nih.. eh,ada lagi ek orang men game ni?

blog-main guli bottle cap

dua-dua game kat atas ni biasanya budak lelaki la yang main.. btw, budak pompuan pun ada yang main ok..aku lah tuhh..hehee… game ni perlukan pemerhatian yang cukup mendalam untuk pastikan apa yang kita targetkan kena sasaran.. bosan wehh bila tak kena.. besanya aku cepat fedup.. ahha.. ye la, selalu aje tak kena.. last-last tengok aje adik ake dengan kengkawan dia main…

baling kasut

haa… pernah tak main game ni.. game ni dinamakan penggal selipar atau tuju selipar.. kenapa diberi nama sebegitu rupa.. sebabnya senang aje.. sebab memang kita nak tuju selipar.. apa adaaa… game ni memang jarang aku dan kengkawan main.. dah la kena tanggalkan selipar.. selalunya orang yang main game ni seliparnya akan diambil sebelah… kadang-kadang kalau aku malas nak tanggal aku siap-siap bawak 1 selipar dari rumah.. protection la katakan.. heeee… bak kata orang tua-tua la.. tak elok biarkan kaki tanpa berkasut atau berselipar.. nanti kuman tak pun cacing masuk… ate, bila dah dengo macam gitu apa lagi..prepare siap-siap r..

g92527_GalahPanj537

game ni pulak dinamakan galah panjang.. korang tengok r.. bukan kita aje yang main game ni tapi upin ipin sekali daaa… bagus budak-budak nih… still lagi praktikkan permainan traditional macam ni.. macam besa.. kalau musim game ni muncul kitorang akan main game ni aje sampai la bosan..

lompat getah

ooo yeah, ni pulak game lompat getah.. ala, game yang menggunakan getah then kita lompat atas dia sambil kengkawan nyanyi-nyanyi lagu hape ke bendanya ntah…serius lupa lagu 2.. lagu bomba kot? ada ke?

rasanya cukup kot untuk entry kali ni… kalau mengarang banyak sangat tak pasal-pasal takda yang sudi bacakan.. ok lah..semoga bertemu lagi di entry yang lain… salam…

3 org mengomel :):

namaberita.com said... Reply To This Comment

Sama la minat kita time kanak-kanak hehehe...

Singgah & Follow sini ni...

ekin.. said... Reply To This Comment

selamat hari kanak2 sedunia..:)

Azwa said... Reply To This Comment

heee