Majlis Aqiqah Qayla Batrisyia

Assalamualaikum.

6 Dis 2014 yang lepas *dekat sebulan baru nak update. bhahaha*. Alhamdulillah, majlis aqiqah Qayla Batrisyia dan majlis tahlil berjalan dengan lancar. Cuaca pun baik pada hari kejadian. Syukur! Apa yang paling penting anak menakan kesayangan makngah ni behave sangat tau. Tak banyak ragam pun masa tu. Kemain sedap si Qayla ni tidur masa makcik-makcik tengah marhaban.

apa ke bendanya budak kenit ni pikir

Terima kasih pada yang sudi hadir memeriahkan lagi majlis kami sekeluarga. 


Kami sekeluarga mohon ampun dan maaf sekiranya terdapat kekurangan sepanjang majlis berlangsung. Semoga Allah merahmati kalian semua. Amin..

Walimatulurus : Kak Maya

Assalamualaikum..

 

Selamat pengantin baru kak maya dan suami.
Semoga baitulmuslim ini berkekalan hingga ke akhir hayat. :)


BR1M 2015

Assalamualaikum.

  

BR1M 2015 dah boleh dikemaskini bermula 1 Disember hingga 31 Disember yang lepas. Pada yang belum mengemaskini maklumat korang sila lakukan dengan segera sebelum tempoh yang diberikan tamat. Nyesal tak sudah nanti. Sila klik pada gambar di atas untuk ke web BR1M 2015.

Insyaallah, tahun ini bakal dapat BR1M seperti tahun-tahun sebelumnya. Maka, dengan itu bertambahlah duit simpanan untuk kahwin. #eh :p

Saya sudah. Anda bila lagi :p

Walimatulurus : Syafiqah dan Faiz

Assalamualaikum

Tengok tajuk pun dah tahu apa yang aku nak kongsikan. Ok, mari ringkaskan cerita. 

 

Bertolak dari KL lebih kurang pukul 10.30 pagi dan alhamdulillah selamat sampai di rumah Syafiqah tepat jam 2.15 petang. Maaf kerana lewat ye. Makan, sembang dan lepas tu bergambar. 

 

Btw, merah makngah kau masa kenduri tu. Cantik! Weh, minta maaf sekali lagi kerana tak dapat stay lama masa tu. Nak ke Ipoh pulak. :) 

Apa-apa pun aku ucapkan selamat pengantin bar. Semoga masjid yang dibina ini berkekalam hingga ke syurga Allah. Amin. :)

Walimatulurus : Jana dan Ammar

Assalamualaikum...

1 Oktober 2014 bersamaan 8 Muharam. Rakan sekerja selamat diijabkabulkan bersama pasangannya Ammar. Tahniah Jana dan suami. Semoga baitulmuslim yang korang bina ini akan berkekalan hingga ke Jannah Allah. Amin! Majlis perkahwinan bertempat di Rumah Tamu Datin Halijah, Kuala Lumpur.

sumber Google
Pergi kenduri lepas solat zohor sebab senang nanti tak adalah kelam kabut sangat nak kejar zohor. Kami berkumpul dahulu dekat office dan tepat pukul 1 lebih bergerak ke kenduri. Setibanya di sana terpandang 1 bangunan ni. Burgerbyte!


Nasib baik masa tu kedai ni tak buka lagi. Kalau tak lepas kenduri memang ajak officemate lepak dekat sini pula. Hiks! Oh ya, hari tu memang hujan turun dari tengah hari sampai petang. So, sampai je dekat kenduri tersebut apa lagi cari meja dan terus ambil makanan. Sambil makan sambil bersembang. Adat melayu sangatkan. Ahaks! Selesai makan terus diorang ajak bergambar dengan pengantin. Maka bergambarlah dengan pengantin baru.

 
 
  

Sambil-sambil tu ambil la sikit aura pengantin beliau. Iols pun nak kahwin jugak suatu hari nanti. Doakan ya. :)

 

Itu dia Kak Pah (baju merah). Bergaya na! Hiks.

So, puas bergambar dengan pengantin dan perut pun dah sendat lepak pula dekat rumah bos. Kebetulan rumah beliau dekat area tu juga. Kemain bos "paksa" pergi rumah beliau. No problem asalkan dapat makan free untuk satu hari tu. Hiks!

Akhir kata, Jana ooo Jana.. Ucapan ni khas untuk kamu. Semoga baitulmuslim yang dibina ini berkekalan hingga ke Jannah Allah. Lalui segalanya bersama-sama. Terima segala kelebihan dan kekurangan beliau seadanya. Insyaallah, segalanya berjalan dengan lancar. Amin ya Rabb.



Dunia ini yang aku cinta

Dunia ini yang aku cinta 
by Hilal Asyraf 


Kalau bukan dunia ini ladang akhirat,
Tiadalah padaku rasa cinta,
Dunia ini hanya akan hancur,
Tetapi inilah dia saham yang kita ada.


Dunia ini semakin tua,
Dipimpin mereka yang korup,
Dunia semakin sakit,
Hasil tangan-tangan rakus yang lampau,
Tetapi rakyat lebih parah,
Kerna terus dibutakan mereka,
Dan tidak melihat apa yang berlaku kepada dunia.


Dunia semakin tua,
Sakit,
Dan entah apa yang aku akan tinggalkan,
Untuk generasi anak-anak,
Apakah terus dengan korupsi yang ada,
Atau aku ingin berjuang hingga mati,
Biar terpangkas pemimpin durjana,
Agar anak-anakku nanti hidup selesa untuk beragama?


Hari ini Islam dicelup pelbagai warna,
Dek tangan-tangan mereka yang korup,
Islam warna oren tidak perlu menutup aurat,
Islam berwarna pelangi, hukum Tuhan tidak perlu diangkat,
Hasil?
Dunia semakin sakit dan tenat,
Meronta untuk diselamatkan


Aku cinta ini dunia,
Bukan kerana apa,
Kerana inilah ladang akhirat kita,
Dunia semakin tua,
Mengapa tidak kita berikan hari-hari akhirnya kegemilangan yang bahagia.



p/s : Ya, dunia semakin tua dan semakin tenat. Adakah kita mampu meneruskan apa yang ada di dunia ini? Adakah kita sanggup untuk terus diwarnai dengan warna-warna kehidupan yang semakin hari semakin kotor? Sanggupkah kita? Tepuk dada tanya hati.




Sebelum Aku Bernikah

Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah diberi untuk terus menghirup udara dan terus memperbaiki kekurangan menjadi seorang muslimah dan hamba-Nya atas muka bumi ini. Salam November semua. Semoga hidup kita akan terus disinari dan dilimpahi dengan cahaya Ilahi. Insyaallah.

 

Siapa pernah baca buku motivasi Sebelum Aku Bernikah hasil karya Hilal Asyraf ni? Aku baru sahaja habis baca buku ni. Best dan yang penting banyak ilmu serta motivasi-motivasi yang dikongsi oleh penulis Hilal Asyraf.

Kenapa aku baca buku ni? Dah gatal sangat ke nak kahwin? Eh cop, sebelum lagi banyak pertanyaan seumpama itu, ni aku nak tegaskan. Aku baca bukan sebab dah merenyam sangat nak kahwin. Tapi nak tambah ilmu sebelum melangkah ke alam rumah tangga.

Isi kandungan buku ini memang menarik. Penulis menerapkan pendekatan mengenai apa itu cinta yang sebenar, larangan-larangan semasa bertunang, dan persediaan mental dan fizikal sebelum berkahwin. Penulis juga turut menyelit cerita-cerita bagaimana beliau boleh jatuh cinta dengan isterinya. 

Sangat sesuai untuk remaja, pasangan yang mahu melangsungkan perkahwinan dan golongan yang berkahwin. Selamat membeli dan hayatilah bait-bait coretan penulis. 

Tragedi Oktober

Assalamualaikum

 

Baru ada kekuatan untuk coret sesuatu untuk si comel ni. Sebelum ni taip mata mesti berair punya. Allahurabbi! Namanya koko. Antara anak kucing yang aku sayangi. Baru sahaja mati lebih kurang 3 minggu yang lalu. Dilanggar secara tidak sengaja oleh pakcik. Kejadian berlaku masa kami semua sibuk masak untuk hari raya. Ya Allah, Engkau sahaja yang tahu betapa sedihnya aku tengok keadaan Koko masa tu. Alkisahnya, seperti yang aku katakan masa tu kami sibuk masak untuk hari raya aidiladha keesokan hari dan hidangan untuk rombongan dari masjid pada malam tu juga. Secara tiba-tiba aku dengar riuh dekat luar rumah. Sesaje jenguk ke luar dan pada masa tu luruh segala jasad aku dek terpandang akan tubuhnya yang menggeletek kesakitan. Darah keluar dengan banyaknya. Allah! Allah! Allah! Allahurabbi. 

Secara automatik berlari keluar mendapatkan Koko. Secara jujurnya aku memang tak boleh nak fikir panjang apa yang aku buat masa tu. Aku ambil Koko dan hampir nak peluk dia dalam keadaan dia berdarah. Ayah larang sebab takut darahnya terkena pada baju. Letak tubuh dia atas lantai lalu aku usap badannya dengan harapan dia akan hidup lagi. Tetiba terpandang matanya. Bola matanya terkeluar. Allahurabbi! Bola mata yang sakit itu baru sahaja sembuh. :'(

Aku usap lagi. Air mata memang merembes keluar laju masa usap dia. Allah Allah Allah. Tak lama lepas aku usap Koko, nafasnya berhenti dan badannya tidak lagi menggeletek kesakitan seperti tadi. Aku tahu dia telah pergi.

Duhai Koko, 
ingatlah bahawa aku senantiasa sayang kau walaupun kau tiada lagi depan mata aku. 
ingatlah bahawa aku senantiasa merindui keletehan kau ketika kau masih hidup.
aku redha dengan pemergian kau ini.
pergilah dengan tenang duhai koko sayang.
semoga kau dapat bertemu semula dengan ibu kau.
Aku redha.

hugs,
your owner..

Wordless Wednesday #11 : Axia vs Iriz


 


ATAU

 



Walimatulurus : Cikros dan Hazman

Assalamualaikum Salam Ahad semua. Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang menyambut bulan Ramadhan pada tahun ini. Korang puasa ke tak ni? Berbalik kepada tajuk entry ini sebelum aku teruskan ayat sekali lagi aku nak ucapkan Selamat Pengantin Baru kepada bff aku iaitu Lina aka Cikros dan pasangannya Hazman. Aku doakan semoga ikatan suci ini akan berkekalan hingga ke syurga. Amin!

3 hari aku menetap dekat rumah Cikros. Suasana, persekitaran dan yang paling ketara sekali adalah bahasa diorang. Nasib baik aku paham jugak penggunaan bahasa diorang ni sebabnya sejak dekat Uniten lagi kengkawan aku ramai dari kalangan Pantai Timur. Ok, nak kata paham sepenuhnya tipulahkan. Kengkadang blur jugak dan nasib baiklah Puan Cikros kita ni baik hati jadi translator aku. Haha!

Pengalaman naik bas ke pantai timur seorang diri bagi aku agak mencabar. Sebab apa mencabar? Salah satu sebab adalah aku sendiri tak biasa dengan keadaan dalam stesen bus Putra. Walaupun dekat je dengan rumah sewa tapi aku decide keluar ke sana 1 1/2 jam awal walaupun bus bertolak pukul 9.30 malam. Sebenarnya aku takut nak jalan seorang diri dari stesen LRT PWTC tu. Padahal pukul 7 aku sampai sana tengok ramai je orang. Apalah aku ni. Bukan apa fikirkan keselamatan diri sebenarnya. Yelah, sekarang ni kan macam-macam kes. Menakutkan weh! Dah la belum kahwin lagi. :p. 1 1/2 jam tunggu akhirnya pengambaraan ke sana pun bermula. Dengan lafaz bismillah dan berbekalkan makanan, ubat-ubatan dan kelengkapan diri aku mulakan pengambaraan dengan hati yang berdebar.

Alhamdulillah, sampai di sana 10 minit sebelum Subuh. Syukur perjalanan ke sana berjalan dengan lancar. :) Sampai je rumah Cikros terus solat dan kemudian sambung balik tidur. Haha! Pukul 7 bangun dan tak banyak benda yang dibuat pagi tu. Sebelah malam bersiap-siap untuk majlis akad nikah. Berdebar jugak masa majlis akad nikah tu berlangsung. Tak tahu kenapa setiap kali sahabat baik aku akad nikah aku yang terlebih gementar. Bak kata orang putih "I feel what you feel". Over sangat tau!

Majlis akad nikah berlangsung di masjid berdekatan. Hujan turun dengan lebat seolah-olah meraikan 3 pasangan pengantin pada malam tersebut. Majlis berjalan lancar. Alhamdulillah. Usai akad nikah apa lagi bergambar la weh!

kiri : harus berselfie berdua dengan Pn Minah
kanan : yeay! officially Pn Cikros
Majlis yang ditunggu-tunggu telah tiba. Kau cantik weh masa ni. Suka tengok! Dok berangan macam manalah muka aku nanti kalau dimake up. Kahkah! Kemain serba hijau kau, Cikros.


Ketara betul kependekan aku dalam gambar ni. Haha! Its ok, orang pendek ni kan comel. *ttdmka*. Majlis berakhir lewat petang. Tapi pukul 5.45 petang aku minta izin dari Cikros nak keluar dengan Minah. Jenjalan dekat KB Mall, Pantai Cahaya Bulan (PCB) dan Wakaf Che Yeh. Best sebab first time sampai dekat 3 tempat ni. Hiks! Tapi sayang 1000x sayang sebab PCB tengah dibaikpulih. Sampai aje dekat sana terus patah ke next destination iaitu Wakaf Che Yeh.

Esoknya, last day aku dekat sana. Sebelum balik kitorang makan kenduri lagi sekali. Kali ni dekat rumah husband Cikros pulak. Ala, macam biasalah adat menyambut menantu.

  
 

Ok, mari nak cerita serba sedikit tentang adat-adat orang sana. Ada yang sama seperti kita orang belah utara dan selatan. Apa yang membezakan adat yang biasa aku tengok adalah :

1. adat mengenal pengantin / menantu
adat ni first time aku dengar. Tak pasti korang pun first time atau dah banyak kali dengar. Masa tengah sibuk pack goodies beg diorang ada la sebut perkataan mengenal ni. Aku dengar je tapi dalam hati tertanya-tanya. Bila dah sampai waktu bersanding tu tetiba mak andam Cikros cakap "ok, sekarang kita buat sesi mengenal dulu". Ok, dari saat itu aku baru tahu adat mengenal diorang macam mana. Erm, sebenarnya adat ni ada je kita-kita belah utara dan selatan buat. Tapi dalam versi lain. Macam family aku biasanya sesi pengenalan suami/isteri pengantin tu kitorang pergi berkunjung ke rumah sanak-saudara.

Tapi diorang punya adat macam ni. Kedua-dua pasangan pengantin diminta duduk dibawah sambil berlutut dan kemudian ahli keluarga belah pasangan beliau akan bersalam sambil hulurkan sedikit sumbangan. Kemudian duit yang beliau dapat diletakkan dalam bekas yang telah disediakan di sebelah beliau. Boleh bayangkan tak? Maaf la weh, masa ni terlupa betul nak ambil gambar. :) Duit-duit yang ada dalam bekas tadi sepenuhnya hak milik pengantin perempuan tersebut. Peh Cikros, belanja aku pelizzzz. Ahaks!

2. hantaran / mas kahwin
biasanya kita dengar mas kahwin hak milik pengantin perempuan sepenuhnya kan? Tapi bagi adat di sebelah sana hantaran adalah mas kahwin untuk pengantin perempuan.

3. majlis menyambut menantu
sebelum aku mulakan ayat untuk part ni nak cerita sesuatu. Macam biasalah kan kalau pengantin lelaki bersanding pada hari tu malam tersebut beliau akan menginap di rumah mak mentuanya. Alkisah aku macam ni, Pagi ahad tu aku bangun dari tidur lalu Cikros pun kata "weh, pergilah masuk dalam bilik aku tu. Ko bersiap dekat sana. Laki aku tak ada dia dah balik rumah". Masa tu aku blur giler sebabnya kenapa pulak laki si Cikros ni balik rumah mak dia pepagi buta. Lepas tu beliau terang pasal adat depa memang macam tu.

Ok, berbalik kepada part sambut menantu ni. Rupa-rupanya adat menyambut menantu sebelah sana memang berbeza dengan apa yang pernah keluarga aku buat. Diorang punya adat macam ni. Pagi-pagi lagi si suami akan pulang ke rumah maknya. Bersiap di sana dan kemudian tunggu rombongan isteri beliau sampai di rumahnya. Ha macam tu.

Erm, ok lah itu sahaja! Kepada Cikros dan Hazman sekali lagi aku ucapkan tahniah dan cecepat bagi dapat baby yang comel-comel ye. Hiks!

Reunion SKCC Batch '97

Assalamualaikum.

Reunion yang diplan menjadi kenyataan. Memang dah lama sangat tak jumpa kengkawan SKCC batch '97. Bertahun mencari diorang terutama sekali yang berpindah awal ke sekolah yang lain. Perasaan bila jumpa semula dengan diorang walaupun tak semuanya dapat hadirkan diri sememangnya seronok. Teruja! Kalau ikutkan ni perjumpaan kedua yang diplan oleh kami semua. Actually masa sesi perjumpaan yang pertama aku tak dapat join atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.


Macam-macam yang diplan. Alhamdulillah, segala yang kami plankan tu terlaksana dengan jayanya. Niat aku nak bawa diorang ke Street Art Ipoh akhirnya berjaya. Ingatkan aku sorang je budak Ipoh yang tak tahu tentang kewujudan Street Art tapi rupanya diorang pun sama. Haha! Nasib dah pergi awal dengan kesayangan. :) Kalau tak jenuh jugak nak mencari. Sebelum hari kejadian tanya diorang kali ni nak hangout ke mana. Disebabkan plan diorang macam biasa sahaja so aku cadangkan pergi ke Street Art. Bukan main eksaited bila aku aku share gambar Street Art.

So hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. 24 Mei 2014 semua orang berkumpul dekat Padang Polo. Tempat yang sepatutnya kitorang berkumpul terpaksa ditukar sebab masa tu pun dah lewat petang. Lagipun bebudak ni nak ambil angin dekat sana. Apa yang penting hajat aku nak makan laksa terlaksana. Wakaka! Aku dan laksa sememangnya tak dapat dipisahkan. :P

Makan sembang dan gosip dekat lori pikup Laksa Ipoh. Laksanya kemain pedas. Disebabkan semua dah besar gedabak kekonon si Seha kata nak kembali ke zaman kanak-kanak. Maka pergilah kitorang lepak pula dekat port buaian sambil makan aiskrim. Lalala. Lepas tu? Actually, masa lepak dekat buaian tu kitorang tengah tunggu lagi seorang. Boleh pula masa tu dia kerja. Its ok, cari rezeki punya pasal. Hee.

Bila semuanya dah ada tempat yang dituju adalah.. Err kejap. Lupa oi pergi mana. Haha! Kejap na. Ok dah ingat. Next place adalah Street Art. Yeppi Yabedabedu. Dalam hati sumpah cuak sebab yelah manalah tau tetiba depa kata "alorh, tempat ceni ke?, alorh macam ni je, alorh lukisan ceni". At that time kalau itu yang keluar dari mulut depa aku rasa memang down giler. Bhaha! Tapi alhamdulillah diorang memang teruja habis weh. Ada yang kata "weh, tempat ni lah yang aku cari selama ni. Dekat sini rupanya". See! Fuhh!

video 

Ok, setel dekat Street Art. Penat bergambar sakan dekat sana terus shoot ke McD. Yummy! Btw, thank Marlina sebab treat kitorang. Kalau aku tau ko nak belanja memang big mac aku order. Haha! Bukan main lagi depa ni mengata Najmi. Hoi! Sape suruh ko kawen dulu. Kan dah kena ngata dengan bebudak ni. Wakaka! 

 
Dah kenyang. Puas mengumpat. Depa nak buat sesi sumbangkan suara yang sememangnya sudah sumbang tu. Bebudak ni suka beno karok. Aku dah la malu nak karok. Tapi dalam segan tu ada jugaklah sumbang 2 lagu. Bhahaha! Ayat depa masa aku nyanyi "comelnya suara ko". Kurang asam gelugur betul la depa ni. Tau la suara aku tak sesedap korang. Nganjing lebih. Haha. 


Maaf gambar kabur. So, selesai sudah reunion SKCC batch '97. Next gath kenduri kahwin Najmi dan pasangan. Tahniah! 

Secret Laxing, supplemen yang menakjubkan penggunanya

Assalamualaikum.

Hai korang. Ingat lagi tak entry sebelum ni aku pernah cerita tentang supplemen Secret Laxing? Ok, pada yang belum tahu lagi kebaikan dan khasiat supplemen ni korang boleh baca dekat entry ini. Nak tahu tak apa yang aku rasa selama 4 minggu mengamalkan supplemen SL ni? Walaupun baru 4 minggu tapi kesannya sedikit sebanyak sudah muncul.


Al-kisah masa balik kampung salah seorang cikgu tadika tempat mak kerja tegur "eh Wa, dah kuruslah. Ko diet ke?". Masa dia cakap tu aku buat dek je sebab tak percaya. Tang mana ntah kurus. Balik rumah terus tengok dekat cermin. Ala sama je. Lagipun badan aku memang tak fixed mana. Kadang-kadang nampak kurus dan kadangkala nampak sangat mokmok. Hiks! Itu yang tak terasa sangat.

Kalau korang nak tahu sebelum mengamalkan Secret Laxing aku memang payah nak membuang. Tak tahu kenapa. Kadang-kadang tu memang ambil masa 3-4 hari jugaklah baru proses  pembentungan berlaku. Tapi sekarang ni tidak weh! Seronok sangat ha. I tell you, supplemen ni memang berkesan untuk golongan seperti aku. Selepas menggunakannya aku lebih kerap ke tandas. Kalau sebelum ni kena tunggu 3-4 hari tapi sekarang setiap hari. Dari apa yang aku alami sendiri 2 jam selepas minum supplemen Secret Laxing perut terkinja-kinja nak ke tandas. 

Lagi satu apa yang aku perasan juga pinggang seluar dah longgar sedikit. Ehem! yippi. Happy? Ya, aku sangat, sangat dan sangatlah gembira dengan keadaan ini. Tang peha pun dah kecut sikit. Alhamdulillah.


Ehem, nak tahu lagi? Masa aku buat revision pasal supplemen Secret Laxing ni ada orang kata nafsu makan akan berkurangan. Pada mulanya memang tak percaya. Tapi bila dah amalkan Secret Laxing kata-kata tersebut ternyata betul. Seriusly, aku sememangnya seorang yang banyak makan dan cepat lapar. Makan setiap masa tapi bukan dalam kuantiti yang banyak. Senang cerita makan secara berkala. Ha gitu! Tapi dalam masa 4 minggu ni keadaan seakan berubah. Dalam sehari tu boleh dikira berapa kali aku makan. 

gambar terbaru. tak ada gambar seorang. :)
So, korang dah tahukan betapa berkesannya supplemen Secret Laxing ni. Tunggu apa lagi weh. Cepat dapatkan supplemen ohsem ni. 100% dijamin halal. Bagaimana untuk dapatkan supplemen ni? Mudah sahaja. Korang hanya pergi ke salah satu dari senarai page Secret Laxing dan order di situ.


Oh ya, sebelum itu kesan dari supplemen ni tak akan nampak sangat kalau korang hanya duduk diam dan tunggu kesannya datang sendiri. Jangan lupa. Disamping mengamalkan supplemen Secret Laxing korang juga perlu bersenam. Ala paling kurang pun kalau tak ada masa sangat berjalan pun boleh. Bagi keluar sikit peluh dalam badan tu. :) Jangan lupa juga perbanyakkan minum air dan makan buah.

Semoga apa yang aku kongsikan ini bermanfaat untuk korang semua. Tak salah kalau hendak mencuba benda baru. Apa yang penting korang kena pastikan apa yang korang ambil tu dapat pengiktirafan dari pihak KKKM dan halal untuk digunakan. :)

Sekian, wassalam.

Sultan Perak Mangkat


Assalamualaikum.


Salam takziah dariku dan ahli keluargaku untuk ahli keluarga kerabat Diraja Perak.

Semoga alhmarhum Tuanku dirahmati dan diberkati oleh-Nya.
Semoga ditempatkan dalam kalangan yang beriman.

Amin ya rabbalamin..

Kucing Jalanan

Assalamualaikum.

Salam Jumaat semua. Antara kucing jalanan yang aku sayang. Si Belang, Kelabu dan Oren. Nama simple saja ikut warna bulu diorang. Hari-hari aku akan tunggu diorang datang tak kira sama ada pagi sebelum pergi kerja atau petang selepas balik kerja. 

Frieskis memang sudah sedia ada dalam seat motor. Diorang datang je terus bagi. Sabtu lepas masa tengah bagi si Kelabu makan datang seorang auntie cina ni. Rupanya dia pun nak bagi makan dekat kucing-kucing yang ada dekat bawah flat kitorang. Masing-masing sembang pasal kucing-kucing yang ada dekat blok kitorang ni.

belang
Si Belang.. Sebenarnya aku baru aje feed dia dalam seminggu. Benda pertama yang aku terpandang dekat kucing ni adalah kurap. Ya Allah! kesiannya dia. Mesti gatal sangat-sangat. Semalam waktu balik dari kerja aku terpandang seekor kucing di bawah salah sebuah kereta. Meow! Aku panggil kucing tu. Rupa-rupanya si Belang. 

Apa yang aku perasan setiap kaliaku panggil dan bagi dia makan, Belang tak berapa nak makan sangat. So, pergi kedai runcit beli susu. Alhamdulillah dia minum. Dahaga sangat-sangat aku tengok. Tak bestnya semalam bagi lagi susu tapi dia taknak. Makan pun macam tersekat-sekat. Dalam hati dah tertanya kurap dia dah merebak ke dalam badan ke? Huhu. Masa usap badan dia memang terasa kerak-kerak keras. Ya Allah, sembuhkanlah kucing ni. Tak sanggup nak lihat dia menderita lagi.

kelabu 
Ini pula Kelabu. Kepala dia seakan-akan terteleng. Menurut auntie tersebut katanya sebelum ni kepala Kelabu ok. Kepala dia jadi teleng sejak 4 bulan yang lepas. Aku tak sure kenapa. Animal abuse lagi ke? :'( Kakinya pula terhinjut-hinjut masa berjalan. Allahurabbi. 

oren (RIP)
RIP Oren. Si kucing yang paling awal aku jumpa. Sentiasa tercari-cari si Oren ni. Kalau sehari tak jumpa macam tak lengkap hari tu. Tak tahu kenapa. Rindu kucing dekat rumah kot. :P Kejadian Rabu lepas masih lagi terngiang-ngiang dekat kepala aku. Dia datang tanpa aku undang, dia pergi tanpa aku duga. Tiada sebanrang pun pada si Oren. Tak silap masa pertama kali jumpa dan lihat dia mati, si Oren ni tengah bunting. Allahurabbi. Semoga si pelaku terima balasan, insaf dan tak buat pada kucing-kucing yang lain.

Travellog : Ke Pulau Pinang ke Kita

Assalamualaikum..

Sempena hari ibu yang lepas, kitorang satu family pergi ke Penang. Semalamnya pada 10 Mei sambut hari ibu ramai-ramai dekat kampung. So, 11 Mei 2014 adalah masa untuk bercuti. Tenangkan fikiran. Yeah! sebenarnya dah lama plan nak pergi ke sana tapi terpaksa tangguh atas sebab-sebab tertentu. Tujuan utama nak naik jambatan kedua Pulau Pinang je pun. Hee

Panjang baq ang jambatan kedua tu. Kalau dari selatan memang dekat je nak naik jambatan tersebut. Cuma 27km sahaja dari RnR Bukit Merah. Lebih kurang 27 minit macam tu la. Maaf gambar tak berapa nak cantik. Almaklumlah handphone murah aje.

 

Say hi to JK2PP! Perasaan masa tu teruja pun ada. Masa dah naik atas jambatan tu perasaan aku cuma nak tangkap gambar je. Then sent dekat whatsapp group famili. Kekonon nak bagi depa ni jeles. Ahaks! JK2PP ni memang panjang. Aku tak sure panjang sebenar tapi apa yang dapat aku simpulkan dekat sini jambatan ni lebih selamat berbanding dengan jambatan pertama tu. Kenapa aku kata selamat sebabnya kita tak dapat nak tengok  laut dengan jelas. Erk, paham ke tak ni. Lagi satu terdapat pembahagian jalan raya antara laluan kereta dan motorsikal. *sebab tulah masa awal-awal pembukaan JK2PP ni ada yang buat aksi superman*. Bak kata ayah jauh sikit dari bandar Pulau Pinang. 

Plan pada hari tu? Erm, kitorang tak ada plan nak pergi ke mana-mana pun. Just enjoy the day. Pergi ke shopping mall yang ada dekat pekan Penang tu sambil cuci-cuci mata tengok gelagat orang dekat sana. Then macam biasalah aku ni sebenarnya pantang kalau pergi ke tempat orang. Mesti nak beli baju sebagai tanda kenangan. Ehem azwa, berapa banyak baju penang kau ada da. Berlambak dalam almari kau tu. Tak cukup-cukup lagi gamaknya!

Sebelum balik ke Ipoh, gigih ajak ayah pergi ke Street Art Penang. Akhirnya! Sampai jugak aku ke Street Art Penang ni. Ngeh2. Masa dah sampai dekat sana mak kata "lah, mak ingatkan tengok dalam galeri". :) 

Jenuh jugak nak mencari Street Art ni. SA yang kitorang pergi ni dekat Lebuh Armenian. Orang Penang mesti tau. So, this is the result!

 
  

Untuk pengetahuan korang banyak lagi tempat lain yang ada SA ni tapi tak berkesempatan nak pergi. Huhu. Tapi tak mengapa lain kali boleh pergi lagi. :) So, cerita korang masa cuti hari itu apa?

Datang tanpa diundang, pergi tanpa diduga


Assalamualaikum..

 

Kucing ini,
datang tanpa diundang
hadir tanpa ku pinta
pergi tanpa ku duga.
Allahurabbi...

kejadian 2 hari yang lepas. Kejadian yang boleh dikatakan berlaku depan mata aku. Terdiam, tergamam dan tersentap bila tengok kucing ni terkulai layu tanpa sebarang nyawa. alkisahnya berlaku selepas aku balik dari kerja.

Sampai dekat tempat parking motor aku aku terpandang dekat kucing yang aku selalu bagi makan. Terbaring dekat tepi dinding sambil usap bulunya. Hati berkata "haa, dia dah datang. nak bagi makan la". Ok, disebabkan stock makanan kucing dah habis maka aku pergi dulu kedai then beli makanan kucing. Usai beli terus pergi dekat kucing ni. Pergi dekat sekali aku tengok terbaring dan tak bergerak langsung. Hati terus rasa lain macam. Jangan kata... 

Allahurabbi! Apa yang aku taknak terjadi telah pun terjadi. Aku tengok mata dia terbukak. Allah.. Saat tu juga mata terus berair dan air mata mengalir dengan laju. Lantak la apa orang nak kata bila tengok aku menangis. Cuba usap badan kucing ni kot-kot tetiba bergerak tapi tak berjaya. Masa usap badan dan kepala dia secara tiba-tiba darah keluar. Banyak! Allahurabbi.. Apa aku dah buat sampai berdarah ni. 

Datang 2 orang budak perempuan india. Diorang kata dengar ada benda jatuh. Kuat sangat bunyinya dan masa pergi dekat benda yang jatuh tu diorang tengok kucing. Kebetulan salah seorang dari diorang nampak seseorang campak kucing dari tingkat 9. TINGKAT 9 beb! Tingkat 9.. Lagi laju aku nangis.

Kesal dengan tindakan manusia yang tak berperikemanusiaan tersebut. Aku tak kisahlah sama ada lelaki / perempuan melayu/cina/india yang buat benda bodoh gini. Apa yang aku tau dan nak tahu kenapa buat binatang macam ni. Tak ada otak eh? Kalau betul pun kucing malang tu dah ganggu hidup korang turunkan dia secara elok. Guna lif yang ada la bengong!

Ya Allah, berilah balasan yang sepatutnya pada sesiapa yang telah menganiaya kucing malang tersebut. 
Semoga kucing tersebut aman di sana.

Review Produk : Jom bakar lemak bersama Secret Laxing

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sekali lagi diri ini berpeluang untuk membuat review tentang produk baru keluaran Legacy Secret Network Sdn. Bhd. So, kali ni produk apakah yang akan aku bincangkan? Sebelum aku teruskan nak la juga tanya ada tak sesiapa  yang sedang berusaha untuk membuang segala lemak tepu yang ada dalam badan korang? Tak pun yang sedang mencari produk pelansingan badan yang efektif dan kebabom? Sudah jumpa tapi produk yang korang beli itu tak bersesuaian?

Aha! Adik, kakak, abang, pakcik dan makcik sekalian perkenalkan Secret Laxing! Mesti korang tertanya-tanya apa ke bendanya ni? Elok tak? Tak ada effect apa-apa ke bila amalkan supplemen ni? Sebelum aku jawab soalan tersebut mari aku cerita serba sedikit pasal produk Secret Laxing ni.

 

Secret Laxing merupakan produk pelangsingan yang telah digabungkan dengan pelbagai aspek untuk mengurangkan / membakar lemak dalam tubuh badan yang hanya terdapat dalam satu botol sahaja secara mudah, sihat dan lebih efektif. Yeah, rasanya semua orang sudah sedia maklum bahawa Malaysia merupakan antara negera Asia yang mempunyai penduduk obesiti yang ramai. Tudia! So, korang nak tambahkan lagi kapasiti tersebut? Kalau tak nak mari amalkan Secret Laxing ni. 


Fungsi Secret Laxing apa ?

Banyak fungsinya weh! Meh aku senaraikan satu per satu. Antaranya adalah ia
  • membantu tubuh membakar kalori / lemak secara berganda 
  • dapat meningkatkan metabolisma badan
  • meningkatkan lagi tenaga dalam badan 
  • yang penting dapat mengecilkan saiz badan 

Khasiat Secret Laxing pula ? 
  • membantu mengawal berat badan
  • membantu mengecilkan lingkaran pinggan dan merampingkan perut
  • membantu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak tubuh (thermogenic) supaya penurunan massa lemak dan peningkatan massa otot terjadi
  • sebagai anti-oksidan dan mengoptimumkan proses detoks racun dan pada masa yang sama dapat memperbaiki sistem pencernaan
  • mengawal rasa lapar
  • meningkatkan stamina dan tenaga dalam badan
  • mengandungi serat konsentrat untuk membantu melancarkan proses pembuangan air besar

Cara pengambilan Secret Laxing :

Korang tak perlu risau. Supplemen ni sangat mudah digunakan.
  • boleh diminum terus
  • digalakkan minum 2x sehari
Ok, korang mesti nak dapatkan kesan yang lebih cepatkan? Lagipun supplemen ni amat menggalakkan korang untuk ambil 2 sudu besar pada waktu pagi sebelum breakfast dan 2 sudu besar sebelum tidur.


Amaran untuk semua pengguna Secret Laxing :
  • jangan makan lebih dari yang dianjurkan
  • ibu mengandung. menyusukan anak, pesakit gatrik, tekanan darah tinggi dan yang mengalami masalah jantung dilarang sama sekali ambil supplemen ini
  • sesuai dimakan dari umur 18 – 50 tahun
  • elakkan dari minum minuman bersoda / beralkohol sebab ia akan mengurangkan efek supplemen ni
  • tolong minum air putih dan makan buah sebanyak mungkin untuk melancarkan lagi sistem metabolisme tubuh

Kandungan Secret Laxing :

Ia diformulasikan daripada bahan-bahan semulajadi. Antaranya adalah :
  • honey | prune | delima | goji | sireh | L- carnitine | senna | garcinia cambogia | green tea | acai berry | dandellion | white kidney bean | grape extract  

Harganya mahal atau tidak ?


 


I tell you, my dear friends. Harga Secret Laxing ni mampu milik punya. Tak mahal mana pun weh! 

RM 33 (SEM) | RM35 (SS)
BRD 18 (Brunei) | SGD 18.00 (S'pore)

See, murahkan? Eh, sebelum terlupa pada yang berminat dengan supplemen Secret Laxing ni, cepat-cepatlah hubungi Legacy Secret Network di :

Secret Laxing By Legacy Secret
B-Vite HQ
Masalah Wanita
Wanita Perfect
Legacy Secret Trading
Harum Malam HQ


Ehem, korang pun sudah maklumkan tentang Secret Laxing ni. Tunggu apa lagi weh! Grab it faster before late. Raya dah dekat ni. Cepat! Cepat! Aku doakan semoga dengan pengambilan supplemen ni korang akan dapat berat seperti yang diidamkan selama ini. Doakan aku jugak ye! I want my weight back...


Pengalaman membeli melalui Tesco Online

Assalamualaikum

2 hari lepas order barang melalui Tesco Online. Sengaja nak cuba perkhidmatan yang diberikan oleh pihak Tesco. Sebenarnya, aku mencari 1 barang ni dekat macam-macam mall tapi tak ada. So, bila usha Tesco online ni tetiba barang tu ada dekat sini. So, dengan gigihnya aku register dan buat pembelian.

So, nak tahu tak macam mana nak beli melalui Tesco Online? Meh, aku story satu per satu step yang korang perlu buat sebelum membuat sebarang pembelian. Pada yang baru nak menjinakkan diri dengan Tesco Online macam aku ni macam biasalah korang kena REGISTER akaun dulu.


Dah selesai register? Selesai je register web Tesco ni akan kembalikan korang ke main page macam page mula-mula yang korang nampak tu. Page yang aku maksudkan tu macam dekat bawah ni. So, dah login nama korang akan dipaparkan dekat sidebar sebelah kiri.


Step seterusnya adalah mulakan pengembaraan shopping korang! Jangan risau tentang perbezaan harga sebabnya harga yang dipaparkan dalam web Tesco itu sendiri sama seperti di store diorang. Gambar bawah ni adalah contoh produk yang ada dalam web tersebut.


Ok, sekarang aku nak tunjuk pula cara-cara untuk korang buat pembelian. Sebagai contoh korang nak beli Koko Krunch. Nampak tak kotak biru ADD? Klik situ dan hasilnya macam gambar dekat bawah ni. 


Kalau pilihan barang yang dipilih tu tengah dalam tempoh promosi, aku ucapkan tahniah. Hee! 


Selesai pilih barang, korang kena pilih slot masa delivery. Harus diingat bahawa setiap  delivery bukanlah free tapi akan dikenakan CAS PENGHANTARAN. Jangan risau kalau korang rasa masa yang dipilih tu tak sesuai korang boleh klik aje dekat remove slot reservation. Oh ya, sebelum terlupa pihak Tesco akan buat penghantaran tersebut pada keesokan harinya. 


Selesai part cara pembelian. Oh ya, tentang cara pembayaran pula pihak Tesco tidak menerima sebarang pembayaran dalam bentuk wang atas sebab keselamatan staffnya. Korang boleh buat pembayaran menggunakan kad visa, kad kredit atau kad debit. Mudah bukan?

So, secara kesimpulannya semalam aku dah dapat apa yang aku order dekat Tesco Online. Alhamdulillah, barang sampai tepat jam 6:20 pm. Tadaa! inilah hasilnya....


So, tunggu apa lagi buatlah pilihan yang lebih bijak BECAUSE WE CARE!

Fakta Anak Kedua

Assalamualaikum.


Hari ini nak story pasal fakta anak kedua? Siapa anak kedua? Mohon mengaku! So, bila tengok pada list fakta anak no 2 ni hampir kesemuanya sama macam aku. Korang yang anak kedua tu macam mana pula? Sama atau tak? Meh nak describe satu per satu tentang fakta ni.

1. Senang memaafkan orang
Ehem, kalau nak ikutkan diri aku ni kengkadang je. Ngeh! Tapi ikut keadaan jugaklah. Kalau benda yang terjadi tu memang salah kita aku sendiri akan minta maaf pada pihak yang satu lagi. TAPI! kalau benda tu bukan salah aku JANGAN harap aku akan sewenang-wenangnya minta maaf.

2. Garang macam harimau tapi hanya pada sesetengah orang
Ok part ni aku tak nafikan yang sebenarnya aku seorang anak/kakak/adik/sepupu/cucu/cicit yang garang. Garang demi kebaikan. Kengkadang tu garang sebab nak ajar bebudak yang lebih kecil benda yang betul.

3. Kalau gelak tak ingat dunia
Erk! part ni lagi satu. En. Cinta kata ni memang aku. wakakaka. Awak, kalau saya gelak macam ni maknanya saya bebetul tengah happy. Eleh! dah dia yang buat lawak. Maunya orang tak gelak sakan macam orang gilak. >.<

4. Sensitif, hati lembut
Ini memang sifat semulajadi aku. Hati aku sebenarnya sangat sensitif dan lembut. Senang cerita aku memang senang nangis.

5. Ramai peminat
Ramai peminat? Mak aih! nampak sangat tak betul.. Tipu ni!

6. Mudah menyayangi orang lain jika orang itu mengambil berat tentang dirinya
Yeah!

7. Sukar melupakan orang yang dia sayangi
Sudah semestinya.

8. Selalu menjadi tumpuan orang ramai
Pentipu ni! Kalau tetiba jadi tumpuan tu mesti ada yang tak kena. Aku rasa jadi tumpuan ni sebab gelak macam hape tu kot. :p

9. Senyuman tetap dibibir walaupun sedang sedih
Jap nak fikir. Rasanya tak selalu pun aku akan senyum kalau tengah sedih. Yela, hati tengah sedih lagi mau tanya.

10. Sentiasa mengingati kawan lamanya
Of course la weh! Kau ingat senang-senang ke aku nak lupakan kengkawan. Kecuali la kan kalau kengkawan aku tu buat-buat lupa pasal kawan dia ni. Hukhuk

11. Romantik & penyayang
Romantik? Aku tak tahu. Kena kahwin dan lepas tu kena tanya dekat suami tersayang betul ke tak. :p
Penyayang ni yeah! Aku sayangkan famili aku, cinta hati aku dan kawan-kawan aku.

12. Manja & pemurah hati
Bukan dengan semua orang aku manja. Haha!

13. Peramah
Part ramah ni kan.. yang sebenarnya aku akan ramah dengan orang yang aku dah kenal je. Kalau dengan kenalan baru kau cakap la macam mana pun. Sepatah ko tanya sepatah jugak aku jawab. Hee

14. Takut gelap
Hoi! ini paling ketara beb! Ramai yang gelakkan aku sebab aku penakut. Tapi peduli pulak aku kan. Ini sifat semulajadi aku okeh!

15. Kaki shopping & suka melancong
Menipu benor le kaki shopping. Sebenarnya aku ni kaki window shopping. Aku lagi selesa window shopping dari shopping. Biar penat berjalan jangan sesak purse! If u know what i mean. Eh btw aku ni bukanlah kedekut nak keluarkan duit bila keluar tapi entahlah ni memang aku. Dari dulu lagi. Aku akan bershopping bila perlu sahaja. Sebab aku tahu tahap dan kemampuan kewangan aku bagaimana.

Part suka melancong ni originality dari sifat ayah aku. Bak kata pepatah ayah borek anak perempuan dia ni rintik

16. Suka memasak & bagi orang makan masakannya
Suka masak ye? Haha! Aku suka masak benda-benda yang simple dan tak lah sedap mana pun. Untuk tekak sendiri bolehlah.

17. Rajin
Alhamdulillah. ni lagi satu sifat semulajadi yang ada dalam diri aku ni. Sorry! Bukan nak puji atau membangga diri pulak tapi ni memang kenyataan. Contoh yang paling senang bilik. Keadaan bilik yang serabut dan penuh dengan barang yang tidak disusun dekat tempat yang sepatutnya akan membuatkan kepala aku cepat serabut, pening dan seangkatan dengannya. Lepas tu mulalah aku akan naik angin.

* adik aku selalu kena bila aku tengok biliknya yang bersepah tu. 

18. Nak tahu merajuk ke tak senang je. Kalau diam tu tandanya tengah merajuk
Hehehehe

19. Kalau ada orang minta tolong mesti mereka akan ditolong
Insyaallah, aku akan cuba sedaya upaya yang boleh untuk menolong mereka yang dalam kesusahan.

20. Kalau tengah tidur senang je nak kejutkan sebab tak tidur mati
Betul! Correct! True! 

Travellog : Bagan Lalang, Sepang

Assalamualaikum.

Last week hari Sabtu dan Ahad bercuti dengan keluarga makcik di Bagan Lalang, Sepang. First time sampai dekat Bagan Lalang ni. Teruja dan eksaited memang ada. Tak sabar nak jejakkan kaki dekat masa. So, last week juga aku buat research pasal tempat ni. Not bad juga even pantai dia tidaklah secantik pantai lain. 

Hari Sabtu pagi bertolak ke sana. Sebelum tu singgah lunch dekat Killiney Cafe, Cyberjaya.


First time jugak makan dekat Killiney Cafe ni. Harga makanan, service, dan rasa makanan not bad. Cuma keadaan cafe je panas sikit dan ruang makan yang terhad. Tapi aku jenis tak kisah pun semua tu asalkan makanan dan servicenya ok. Antara menu yang terdapat di Killiney Cafe ni.

 
  
Dan yang ni antara pilihan menu yang dipilih masa tu. Rasa mee rebus tu memang sedap baq ang. Kuahnya pekat. Mee siam tu aku tak sure macam mana rasanya sebab pakcik yang makan. 

mee rebus
mee siam

Sambil makan tu mata ni sempat la pandang pada bangunan-bangunan yang ada di sekitar tu. #eh, apa maksud nombor yang ada pada setiap bangunan ye? Melambangkan nombor bangunan ke? Selesai makan dan solat perjalanan diteruskan ke tempat yang sepatutnya. Bagan Lalang, here we come!

 

Perjalanan ke sampai kalau tak silap aku dalam 1 jam lebih kot. Tertidur masa otw ke sana. Haha! Sedar je dah sampai. Mula-mula sampai macam blur "aku dekat mana ni. dah sampai ke?". Kitorang stay di Camar Laut ni. Sementara pakcik ambil kunci bilik cousin aku si Faiqah dan Mia kata "mama, buruknya tempat ni. tak bestnya". Ahaks! Kemain budak 2 orang ni. Sekali kena sound dengan ayah diorang "jangan takbur". Nasiblah budak kecik kalau yang cakap tu sebaya aku takpun adik aku memang dah kena dengan angah depa ni. >.<

Ok, jom terjah kawasan Camar Laut ni.

  

Kalau tak silap aku chalet yang terdapat di Camar Laut ada lebih kurang 10 buah tapi jangan risau sebuah chalet tu dibahagi kepada 2 pintu. 1 pintu rumah tu ada 2 buah bilik dengan 4 buah katil single. So, macam kitorang gabungkan katil single jadi katil queen. Erk, boleh bayangkan tak? 

 
 

Depan chalet tu ada sebuah padang permainan. So, kalau nak biarkan bebudak main kat luar pun tak kisah tapi awasi setiap pergerakan diorang ok. Jangan terlalu leka bersembang.

 

Mak bapak bebudak bolehlah lepak dekat pondok ni sambil tengok anak-anak diorang main dekat padang.

Pantai Bagan Lalang
Lepak dekat pantai ni masa hari Ahad sebelum balik sambil main belon sabun. Masa duduk dekat pantai ni terpandangkan pemandangan dekat sebelah kiri. Weh! tu lah Palm Tree. Resort atas air. Teringin nak stay dekat situ.


Hopefully, dapat datang ke sini lagi. Tak kisahlah sama ada menginap atau ambil angin laut. :) One day, nak stay dekat Palm Tree Resort ni. Jom kumpul duit dari sekarang. XOXO