Travellog : Sungai Congkak

Assalamualaikum.

Ohoi! hari ahad minggu lepas bersamaan 23 Feb 2014 kami geng-geng Blogger Perak dan Kami Blogger Utagha Wilayah Tengah pergi piknik dekat Sungai Congkat. Eksaited baq ang nak ke sana sebab sepanjang 5 tahun dekat KL tak pernah sekali pun aku pergi sungai melainkan sungat dekat kawasan rumah aku tu. Huhu.

Mereka-mereka yang datang pada hari kejadian macam biasalah kalau bukan Kak Hanie, Abg Aim, Sapwan, GK, Mek Onie, Adi, Nami dan empunya diri ni. Mereka-mereka yang duduk dekat belah Puchong, Damansara, dan Puncak Alam kemain awal depa ni keluar. Kami yang dari Setapak ni slumber je keluar pukul 9 macam tu. Kehkeh!

 

Masa ni tengah otw ke sana. Hadoi, kenapa jauh sangat nak sampai. Ngantuk giler masa dalam kereta. Padahal baru bangun pagi tu. Haish! Nak dijadikan cerita waze gila! Haha. Padahal dah ikut jalan yang betul. Waze ooo waze. Sejam jugak la perjalanan kitorang nak sampai ke sana. Kalau ikutkan kata Abg Aim perjalanan nak ke sana tak sampai pun sejam pun. Ini semua salah waze. Grrr! 

Akhirnya!
sumber
Cop! sebelum tu bukan nak komplen atau apa cuma rasa ralat sikit bab parking dan tiket masuk. Tak kisah pun kena bayar tapi huhu. Bukan nak buat perbandingan tapi ralat je. :0 Berbeza dengan kawasan perkelahan yang ada dekat dengan rumah aku tiket masuk cuma RM2 (kereta) dan RM1 (motor). Tapi dekat Sungai Congkak tiket masuk RM1 per kepala dan parking kereta RM3. Peh, masyuk baq ang. Ehem, it's ok. Layan aje. :) Minta maaf sebab komplen macam-macam. 

Setel part bayaran, maka bermulalah pengembaraan kami dalam kawasan perkelahan Sungai Congkak. Btw, not bad suasana dekat kawasan perkelahan. Air tak deras, tenang aje bila tengok. I loike! Jalan punya jalan dan tetiba semput. Haha! Sudah ku katakan dada ku ini tak berapa nak ok kalau jalan itu mencuram. Jalan dan jalan lagi. Penat oi! Nyarislah ada pondok kosong kat tengah-tengah kawasan perkelahan. Toilet pun depan pondok tu aje. Letak barang, hilangkan penat berjalan dan santai.  Sementara tunggu geng-geng yang lain sampai kitorang makan dulu. Lapar weh! 

Selesai makan, masing-masing tersandar. Kemain! Bak kata kak Hanie "dah aku kata lepas makan semua akan menyandor". Erk, lebih kurang macam ni la ayat dia. Hehe. Take 5 dan sorang-sorang turun sungai. Aum, sejuk jugak air sungai ni tapi tak boleh lawan kesejukan air sungai dekat satu kawasan perkelahan ni. :P

 

Gedebum bunyi air. Wooo, korang ni memang la. Dah la baju tertinggal masa hari tu. Nasib kak Hanie jadi penyelamat. Haha! Thank kak. :) 

 

Em em, masa tengah layan air sungai tetiba depa cari-cari something. Tragedi lagi oi! Kalau masa piknik dekat Titiwangsa kunci kereta hilang tapi kali ni spect mata abg Aim pulak terjatuh. Nasib jumpa spect tu. Dah jumpa memasing sambung mandi. Mandi-makan-sembang-rehat-makan-makan-makan-sembang-makan-makan-mandi. Tentatif piknik masa tu.

Tak cukup piknik dekat Sungai Congkak diorang plan piknik laksa dekat Tasik Titiwangsa. Piknik laksa? Erk! Maknanya makan laksa la oi. Btw, laksa yang ni ok dari hari tu. Pedas, kuah pekat peh memang suka habeh tapi kuah dia macam kureng sikit. Tapi tak mengapa. Lapo punya pasai kan. Ngeh3!


Sekian sahaja laporan untuk entry kali ni. Bye!

9 org mengomel :):

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

sonoknya aktiviti..syiokk..

Azwa said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI heee.. :)

Azwa said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI heee.. :)

Yan Ty said... Reply To This Comment

Jelly!

Azwa said... Reply To This Comment

@Yan Tykehkeh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... Reply To This Comment

apsal baru baca entry ni?

hahaha

laila Azwa said... Reply To This Comment

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr kita blog picisan je. hahaha

hanya hamba said... Reply To This Comment

Assalamualaikum. akk nak tanya ada tak contact number orang yang jaga kat situ ?
saya nisa.

Azwa said... Reply To This Comment

@hanya hamba waalaikumusalam kak. maaf kak. saya tak ada contact orang yang jaga kawasan perkelahan ni. huhu. maaf ye kak.