Kenapa jadi blogger?

Assalamualaikum dan salam bloggerz..

blog

nampakkan tajuk entry kali ni? korang pernah tanya pada diri sendiri apa, kenapa, mengapa dan sebab korang jadi seorang bloggerz sampai sekarang ni.. pernah tak? begitu jugak diriku. of coz la sebelum empunya diri ini terjebak ke dalam dunia blog semua persoalan itu muncul..

sebelum ni korang pun mesti macam aku kan.. korang 100% sure sebelum korang terjebak ke dalam dunia blog korang bermanja-manja dulu dengan myspace, friendster, facebook & twitter kan.. la ni pulak blog. wah-wah.. maju dah sekarang nih..

dulu bila ditanya apa itu blog mesti korang ternganga then tertanya pe ke benda makhluk tu.. tapi tak sekarang.. korang lebih kenal malah lebih arif tentang selok-belok dunia blog ni.. orite, kat bawah ni pandangan dariku kenapa orang buat blog.. tak da kaitan sama sekali dengan yang hidup mahupun yang telah almarhum..


  • Personal / private blog :

actually, blogspot ni lebih kurang menjurus kepada diari. tapi bezanya diari zaman kita sekolah dulu kita akan tulis dan luahkan apa saje dalam buku.. ada sesetengah orang tu sanggup kumpul duit semata-mata nak beli diari yang ada kunci.. macam kat bawah ni..

dairy_fairyworld

alasannya cuma 1. tak nak bagi orang lain tau dan baca apa yang kita luahkan kat dalam buku tu kan.. haha.. korang pernah baca balik tak apa yang korang dah tulis dalam diari tu.. tanya pada aku of coz la aku penah baca balik.. seriusly bila baca balik ayat-ayat kat dalam diari tu memang kelakar giler. kita boleh tergelak sendiri apa yang kita tuliskan tu.. persoalannya ada lagi ke yang still gunakan buku?

tapi zaman la ni dah moden.. orang dah tak guna buku.. dah lapuk dek zamanlah katakan.. suruh budak kecik pun confirm dorang tak nak. yela kot.. sekarang ni orang dah beralih arah ke internet platform. hasilnya ni lah.. blogspot jadi sasaran. tak pun wordpress @ tumblr ke? ye dok? nanti kalau umur dah 70-80 tu boleh la tunjuk dekat cucu cicit yang kita ni pun ada blog.. confirm depa sume akan kagum dengan atuk, nenek & moyang dorang.. Smile

 

  • Peredaran masa :

Zaman serba moden ni macam-macam laman social yang wujud dari sehari ke sehari.. lepas 1 website muncul pulak website yang baru. senang cite camni la.. orang-orang zaman sekarang ni tak kira la kecik beso tua muda pantang aje dengar website baru zuppp terus register..kita pun tak boleh la nak bising-bising sangat dekat golongan yang giler website camni. dah tu hak semua orang. dorang boleh register seberapa banyak pun website yang dorang suka..

ok, register sana sini kat macam-macam website yang ada kat Malaysia ni memanglah tak salah tapi berpada-padalah sikit. Janganlah sampai menyusahkan diri pulak. Yelah, kadangkala tu ada sesetengah orang akan create email baru semata-mata untuk website yang dorang nak register tuh. katanya sebagai langkah berjaga-jaga.. Tapi masalahnya kat sini, larat ke korang nak ingat satu-satu email. kalau dah 10 website maknanya 10 email la.. mak aih.. banyak giler.. 1 email pun boleh lupa..inikan pulak 10.. email ni kengkadang macam awek @ pakwe la jugak.. cuba korang bayangkan macam mana korang nak handle 2 3 makwe @ pakwe dalam 1 masa.. mesti susahkan..

 

  • Semata-mata untuk enjoy aka suka-suka :

macam yang aku pernah cakap kat atas ni.. maksudnya macam ni.. korang dah bosan dengan dunia myspace, friendster, facebook, twitter & macam-macam lagi la.. then korang pun beralih angin ke dunia blog. tambah pulak persekitaran & kengkawan korang ramai yang giler dah ada blog sendiri.. so, dari situlah bermulanya kehidupan korang sebagai seorang blogger. sebelum terjebak ke kancah blog ni mesti korang usha-usha macam-macam blog tak pun paling kurang pun tanya kengkawan best ke tak blog nih.. bila dorang kata best sesangat tu yang korang lagi semangat nak buat blog ni… kalau orang yang suka tulis diari tu lagi cepat agaknya dia buat.. ye la kot… Smiletapi korang kena ingat berblogging ni mesti ikut etika dia..jangan melampaui batas…

 

  • boleh buat side income :

haaa.. ni salah satu kelebihan bila berblogging.. orang boleh jadi jutawan dengan hanya bermodalkan perkataan yang dipost kat entry.. makin hebat ayat yang dipersembahkan makin banyak la orang baca.. bak kata pepatah melayu “sambil menyelam sedut ayo”.. ye tak.. korang tengok je la famous blogger.. boleh dapat ribuan ringgit.. best kan? aku pun teringin gak!! kawan-kawan tolong… hehehe

 

  • famous :

1 perkataan je.. famous? tau x apa tu famous.. ala, famous blogger ni macam artis gak la.. tapi bezanya dari dunia yang berbeza la.. contoh famous blogger macam Nisa Menaip, Hanis Zalikha, Mas Ahmad Safwan, Cik Epal, Ben Ashaari.. aku suka baca entry dorang.. menarik & simple setiap entry dorang… mana la tau kan.. tetiba aje kita boleh jadi sefamous dorang..

 

  • nak luaskan empayar persahabatan :

kenyataan ni betuk ke weh? maybe betul maybe tak.. tanya pada diri sendiri lah kalau macam tuh. bagi aku la kemungkinan besar memang betul.. kalau dapat berkawan dengan famous blogger kat malaysia ni lagi bestkan? tup-tup kita TERfamaous sekali.. hehehe

ermm… itu aje la kot.. so, kengkawan, korang sume dalam kategori yang mana 1.. aku? semua kot..haha.. ada aku kisah?

6 org mengomel :):

Ikan_Pari@@ said... Reply To This Comment

bagi sini diari kamu tengok.

Azwa said... Reply To This Comment

eh..pari the hot stuff...

Ruzzezanie said... Reply To This Comment

hye makcik~~ hihi...

errr, gua tatau gua yg mane 1 la. tapi gua tau gua dah semakin ramai kawan secara tibe2.hihi

Azwa said... Reply To This Comment

wah3...kak joyah comment r..bangga lak teman ni ha... awok 2 dah famous..mmg r byk kwn..ngeh3

Ikan_Pari@@ said... Reply To This Comment

29 bulan sekali ke apdet blog? >_>

Azwa said... Reply To This Comment

aah..lbh kurang cam2 r...awatnya?